Harga emas mungkin mencecah setinggi $3,000/oz dalam tempoh 12 bulan akan datang

14 Jun 2024

Oleh Dean Arif, MY Bullion Trade:

we buy gold in bulk
Harga Emas Malaysia

Harga emas boleh melonjak sehingga $3,000 dalam tempoh 12 bulan akan datang, kata penganalisis Citi, kerana gabungan permintaan fizikal yang kukuh, pembelian bank pusat dan faktor makroekonomi terus menyokong prospek kenaikan harga bagi logam kuning.

“Laluan harga emas tidak mungkin linear, tetapi harga purata akan meningkat pada 2H’24 dan 2025,” tulis penganalisis Citi dalam nota.

“Kami melihat pasaran disokong jauh melebihi $2,000-2,200/oz dan kerap menguji harga rekod tertinggi nominal hingga akhir 2024,” sebelum melonjak kepada $3,000 pada 2025, tambah firma itu.

Beberapa faktor utama menyokong tinjauan kenaikan harga ini.

Pertama, kecenderungan risiko asimetri pasaran telah pun menunjukkan daya tahan, dengan harga emas meningkat kepada $2,400 seauns walaupun dolar AS kukuh, kadar faedah tinggi dan pasaran ekuiti yang teguh.

“Perubahan negatif dalam pertumbuhan luar biasa AS sepatutnya positif untuk emas, meningkatkan bidaan untuk tempoh dan aset selamat, semuanya sama,” nota itu meneruskan.

“Dalam konteks 6-12 bulan, Citi melihat risiko condong ke arah pertumbuhan yang lebih lemah dan hasil yang lebih rendah. Ketidakpastian pilihan raya AS dan potensi ‘sapuan merah Republican’ mungkin akan meningkatkan defisit fiskal dan meningkatkan premia berjangka, meningkatkan permintaan emas, alternatif kepada wang fiat.”

Prospek kadar faedah puncak juga menyokong ramalan optimistik ini. Kitaran pelonggaran daripada Rizab Persekutuan, digabungkan dengan rali dalam pasaran bon Perbendaharaan, dijangka menjadi faktor kenaikan harga yang ketara untuk emas. Pakar ekonomi Citi meramalkan kemelesetan AS kemudian pada separuh kedua 2024, yang boleh memangkin hasil yang lebih rendah dan harga emas yang lebih tinggi.

Selain itu, permintaan emas sektor rasmi kekal teguh. Bank pusat pasaran sedang pesat membangun, khususnya, telah menjadi pembeli emas yang ketara, trend yang dijangka berterusan.

Citi juga menunjukkan permintaan runcit yang kukuh dari China, dengan menyatakan bahawa pengguna China telah mengumpul emas pada kadar rekod tertinggi.

“Premium harga emas China yang sihat mencadangkan permintaan tertahan dan mungkin kekal kukuh,” kata penganalisis.

Beralih kepada logam berharga lain, Citi juga mempunyai ramalan kenaikan harga untuk perak dan kuprum. Mereka mengunjurkan harga perak akan meningkat ke arah $38 setiap auns pada tahun hadapan, didorong oleh permintaan industri yang kukuh, terutamanya daripada sektor panel solar dan kenderaan elektrik.

Bagi kuprum, penganalisis menjangkakan paras tertinggi baharu sepanjang masa sebanyak $12,000 setiap tan menjelang permulaan tahun, disokong oleh inisiatif peralihan tenaga China dan jangkaan rangsangan berkaitan grid tenaga.

Share this page

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *